tarty to moja nowa fascynacja :) trochę ostatnio z nimi poeksperymentowałam, ale ta wyszła najfajniejsza!
składniki:
standardowe ciasto na tartę:
ok. 130 g masła (prosto z lodówki)
250 g mąki pszennej
1/4 szklanki zimnej wody
łyżka oleju
szczypta soli
wypełniacz:
niecała szklanka śmietany (18%)
szklanka grubo startego żółtego sera, czasami daję nawet więcej niż szklankę :P
3 lub 4 małe jajka
sól, pieprz
nadzienie:
generalnie można dać co kto lubi, byle nie było za bardzo wodniste. Ja sama często zmieniam składniki nadzienia tej tarty, ale u mnie zawsze góruje marchew i cebula. Dodaję również posiekaną w paseczki pierś wędzoną z indyka :) A do tej tarty poza tymi trzema wymienionymi składnikami dodałam też brukselkę, bo fajnie jak jest coś zielonego :)
suszona bazylia do posypania
no i jak to zrobić? :)
1. Do miski dajemy mąkę i wrzucamy na nią zimne masło. siekamy nożem masełko, dodajemy resztę składników ciasta i ugniatamy dokładnie.
2. ciasto rozciągamy paluszkami na tartownicę - można ją delikatnie posypać mąką, ale w sumie nie trzeba.
3. na cieście robimy widelcem delikatnie dziurki i wkładamy na pół godziny do lodówki.
4. Szykujemy składniki farszu: marchewkę kroimy w talarki i gotujemy aldente. Brukselkę również gotujemy aldente a potem przekrajamy ją na pół. Cebulę w talarki i talarki na pół :) Szyneczka w paseczki.
5. w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, przyprawy i starty ser.
6. po pół godziny wyciągamy ciasto. Układamy na nim warstwami: marcheweczkę z brukselką, cebulę. Zalewamy wypełniaczem i posypujemy bazylią.
Jeśli chodzi o wypełniacz, trzeba uważać, żeby wszystko było pokryte, ale się nie wylewało. Wypełniacz zrobi się pulchny i podniesie się.
7. Pieczemy w 200 stopniach około 50 minut. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem czy środek nie jest surowy.
Mniej więcej w połowie pieczenia posypujemy tartę szyneczką.
dobre zarówno na ciepło jak i na zimno!
wypełniacz rewelacyjnie się zapiekł. nie-słodkiej tarty jeszcze nie jadłam, ale ta z pewnością jest przesmaczna
OdpowiedzUsuńtak to prawda, jest przesmaczna, powiem więcej, rewelacyjnie ładnie się ją wyciąga z tartownicy
OdpowiedzUsuń