niedziela, 28 lutego 2010
KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM
Przepis z serii "wujek dał cioci,ciocia dała babci, babcia dała wnuczce, itd" :), aczkolwiek bardzo prosty i smaczny.
Składniki:
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 3 duuuże cebule
- śmietana (na oko ze trzy spore łyżki
- dwie garście pieczarek
- paczka makaronu penne
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ok. 70 g margaryny
Realizacja:
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w grube plastry. Smażymy w rondelku na margarynie. PIerś z kurczaka kroimy w dość duże kawałki (dla dokładnych: ok 6cmx6cm :). Dodajemy kurczaka do cebuli i pieczarek i razem smażymy ok 5 minut, po czym wlewamy niecałą szklankę wody. Mieszamy dokładnie, i zostawiamy żeby się poddusiło przez około 10 minut.
Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy. Mieszaaaamy po czym dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Zostawiamy na malutkim ogniu na 10 minut.
Podajemy z makaronem, ja preferuję penne.
Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz