sobota, 6 marca 2010

PIANKOWY TORCIK



Składniki:

- trzy galaretki (najlepiej o trzech różnych kolorach)
- mleczko skondensowane, NIESŁODZONE (500g, 7.5% tłuszczu)
- troszkę wiórków kokosowych lub polewy czekoladowej do udekorowania :)

Realizacja:

Przygotowujemy 6 szklanek.
Do pierwszych trzech nalewamy tyle samo ciepłej wody - po pół szklanki (nie wrzątku!). I wsypujemy do każdej galaretki, mieszamy dokładnie, oddzielnymi łyżeczkami, żeby się kolorki nie pobrudziły :)

Nasze mleczko skondensowane rozdzielamy na pozostałe trzy szklanki - po równo rzecz jasna.

Szykujemy mikser. Wlewamy do miksera pierwszą galaretkę i ubijamy przez ok 3 minuty na dośc szybkich obrotach, tak żeby galaretka zwiększyła swoją objętość conajmniej DWUKROTNIE. Gdy tak się stanie dolewamy mleczko z pierwszej szklanki i znów ubijamy przez ok 3-5 minut, po czym przelewamy do okrągłej salaterki i wstawiamy do zamrażalnika.

W tym czasie szybciutko myjemy mikser i robimy dokładnie to samo z drugą galaretką - ubijamy, dolewamy mleczka, ubijamy, wyciągamy salaterkę, wlewamy ostrożnie jako druga warstwę (nie będą się mieszać) i znów wstawiamy do zamrażalnika.

Wszystko to samo robimy z trzecią galaretką.
Posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy do LODÓWKI na ok 2 godziny.

Jeżeli chcemy udekorować polewą to dopiero po tym jak całkowicie zesztywnieje w lodówce.

Voilà!

5 komentarzy:

  1. Cebulowo-pieczarkowy:D:P:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na bloga;)Przepisy które zamiescilas juz robiłam.Wszystko wyszło pycha.Czekam na następne;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Było dobre ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na domowe "wypieki" mojej Gabiśki. Skorzystam i powiem jak wyszło. Sąsiadki number 7

    OdpowiedzUsuń