sobota, 13 marca 2010
KURCZACZEK W KUSKUSIE
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- średniej wielkości cebula
- por
- jedna spora żółta papryka
- puszka kiełków (jakich dusza zapragnie)
- z sześć DUŻYCH pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- paczka kuskusu
- sos sojowy
- sól, pieprz
Realizacja:
Przygotowujemy składniki:
- pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy w kawałki średniej wielkości - ok 5x5cm. Mieszamy w miseczce s kilkoma kropelkami sosu sojowego i posiekaną natką pietruszki.
- cebulę siekamy drobniutko, tak samo por.
- Paprykę kroimy w kwadraty mniej wiecej tej samej wielkości co mięsko.
- pieczarki obieramy i kroimy każdą na cztery częsci.
Na oleju, w rondelku, smażymy cebulę i wciskamy do niej czosnek. Po 2 minutkach dodajemy paprykę (zanim cebula się zarumieni - nie może się zarumienić :). Podlewamy połową szklanki wody. Jak papryka zmięknie dodajemy mięsko i pieczarki i dusimy minimum 10 min.
Dusimy dusimy, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, dalej dusimy i na końcu dodajemy por - po tym już nie dusimy, tylko mieszamy.
Kuskus przyrządzamy jak to kuskus, do wody możemy również dodać ciutkę sosu sojowego i sól.
Na talerzu układamy tak jak na zdjęciu poniżej (kuskus wkoło, w środku nasze dzieło ;) i posypujemy z wierzchu kiełkami:)
Voilà!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
było mega :P
OdpowiedzUsuńPoczwórna pierś dwie paczki kuskus i gra!
OdpowiedzUsuńZgadnij kto tak zajada?! :D
nie wiem, ale chętnie się dowiem :D
OdpowiedzUsuń