czwartek, 1 lipca 2010

ZAPIEKANKA PO ZBÓJU!

składniki:

paczka mięska mielonego
z 8 małych ziemniaczków - młodych!
kawałek żółtego sera - startego
puszka pomidorów - krojonych
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
troszku słodkiej papryczki w proszku
dwie łyżki oliwy
szczypta bazylii suszonej
margaryna do wysmarowania formy


Ziemniaczki obieramy/skrobiemy, kroimy w kostki i gotujemy. Mogą być nawet niedogotowane. Odcedzamy i wykładamy do nasmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. W rondelku na oliwę wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodajemy mięso. Smażymy rozdrabniając, a jak już nie będzie surowe, dodajemy papryczki, soli i pieprzu. Wyłączamy gaz i wykładamy mięsko na ziemniaczki. Wykładamy również pokrojoną w księżyce cebule, na to zwyczajnie wylewamy puszkę pomidorów, posypujemy startym żółtym serem i bazylią :)

Pieczemy tyle żeby cebula zmiękła - około 20 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz